lördag 10 december 2016

Rysk julmat 2016

Rysk jul
Jag har en liten jultradition att prova andra länders julmat. I år fick det bli rysk. Den liknar inte den svenska så mycket och jag visste ingenting om vad dom har för något så det var nya smaker. Men det mesta var ganska gott.

Julen i Ryssland firas 7 januari vilket markerar Jesus födelse. På julafton den 6 januari finns olika evenemang som man går på. Sedan går man hem för att äta de 12 traditionella rätterna för att hedra de 12 apostlarna. Det kan vara mycket kött av olika slag, pajer, söta rätter och drycker. Därefter går man i kyrkan. Julen är en nationell helgdag och många har 10 dagars semester i början av året.

Jag hade inte tillgång till bra recept varje gång så det kan ha blivit ett och annat fel här. Det saknas riktiga namn på ett par av rätterna till exempel.





Vzvar. En juldrink som man kan börja med. Man kan med fördel dricka med sugrör och ha det i en glasburk.

Koka torkad frukt som äpplen, päron, plommon och russin. Lägg i socker och honung,

Låt det stå kallt i 3 timmar före serveringen.





Kulebyaka. En paj.

Gör en pajdeg av smör, vetemjöl, vatten. Recept kan man lätt hitta på nätet och i kokböcker. Mängden av varje sak avgörs av hur stor paj man vill göra.

Koka matris med salt.

Hårdkoka ägg.

Kavla ut degens lock och lägg det i ett ugnskärl. Jag brukar använda en liten eller stor stekpanna. Det måste vara lite kant över som man ska vika över.

Lägg i rå lax, gul lök, ris, dill, citronsaft, salt, svartpeppar, hackat ägg och svamp.

Kavla ut locket och lägg på. Vik över kanterna och tryck till dom med tummen runtom. Stick ett antal hål på locket så att luft kan pysa ut där.

Grilla i ugnen.





Ragu iz ovosnej. En god rotsaksgryta.

Koka vatten, olja, gul lök, morot, potatis, kålrot, palsternacka, selleri, grönsaksbuljong och smör.

Gör grytan tjock med vetemjölsredning eller Maizena.





Svampsoppa. 

Gör soppan av vatten, svamp, vitlök, salt, lök och smör. Jag använde champinjoner.

Den var inte så märkvärdig så jag tyckte den blev mycket godare med mjölk, grädde, svampbuljong och svartpeppar också.





Meat aspic. En aladåb.

Grilla kyckling med salt. Låt den svalna. Ta bort köttet från benen och skär i småbitar.

Skär fläskkött (schnitzel), morot, lök och nötkött i småbitar.

Koka fläskkött, nötkött, morot, persilja, kyckling, lök, lagerblad, vitlökspulver, ärtor, svartpeppar, pepparrot, salt och gelatin.

Häll allt i en skål och låt stå kallt i ett antal timmar tills det stelnat. Servera kall.





Här är tre rätter. Meat aspic, bondepaté och bönor. Jag tyckte det verkade godare att ha det tillsammans.

Meat aspic finns recept på ovan.

Gör bondepaté så här:

Mixa lever, fläskkött, skinka, vitlök, gul lök, svamp och salvia.

Smörj en ugnsform med smör, till exempel Flora. Lägg det mixade i ugnsformen.

Lägg bacon ovanpå patén.

Grilla i ugnen tills det har fått färg.

Servera med bröd och sallad. Dom skrev inte vad det ska vara för sallad.



Gör bönor så här:

Koka strimlad potatis utan skal.

Koka kidneybönor, salt, peppar och mycket vitlök.

Rör ner potatisen och rör om försiktigt.





Kutja. En bärgröt.

Koka vetekorn. Jag använde kamutvete.

Lös upp honung i lite varmt vatten.

Blanda ner bär, russin, honung i vetekornen, Jag använde en paket "ICA ekologiska sommarbär" som innehöll jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, röda vinbär och svarta vinbär.

Grilla i ugnen i ett smort ugnskärl. Häll det i en skål.






Kurnik. En paj som jag tyckte var mycket god.

Det får vara hyfsat mycket av alla ingredienser om man ska kunna fylla pajen på detta sättet.

Grilla kyckling med salt. Låt den svalna. Ta bort köttet från benen och skär det i bitar.

Hårdkoka ägg. Hacka det i småbitar.

Riv ost.

Skär salladslök i småbitar.

Blanda svamp, ägg, kyckling, ost, salladslök, majonnäs, salt, peppar och rör om. Jag tog vitpeppar.

Nu ska man varva fyllning med crepes i ett ugnskärl. Jag använde en stor stekpanna.

Lägg crepes underst, mellan och överst. Jag använde färdiga tortillabröd. Det blev väldigt bra och betydligt mindre arbete.

Lägg blandningen mellan bröden ända ut till kanterna.

Grilla i ugnen i 175 grader 15-20 minuter eller tills det smält och fått lite färg. Brödet ska inte bli helt torrt. Man kan ta ut den, lyfta på locket och se.

Låt pajen svalna lite så den blir lite fastare. Skär den i bitar med en gaffel och kniv.