torsdag 19 mars 2015

Maträtter 2014 del 4


Makaronlåda. Den här rätten åt skoleleverna i bamba i Göteborg på 1970-talet. Troligen var det ketchup till också.

Mama pork flavor nudlar från Thailand.

Mannagrynsgröt och jordgubbssylt.

Marockansk kyckling och couscous.

Matjessill i ugnen (1). En god rätt som jag hittade på själv. Förebilden var en matjestallrik på midsommarvis, och den här går också bra att äta på midsommar. Förkoka skivad potatis i 5-7 minuter. Blanda ägg, lite vatten, smör, matjessill, filmjölk, gräslök, lite spad från matjessillen, skivad potatis och eventuellt dill.Grilla i ugnen.

Matjessill i ugnen (2).

Matkorn med grönsaker.

Mexikansk rätt.

Mos- och svampgryta. Koka morot, champinjoner, svampbuljong, grädde, smör, vitpeppar eller svartpeppar, lite potatismospulver eller mosad potatis, och mjölk. Den ska bli lös som stuvning i konsistensen. Från början var det en rätt som gjordes i det fria på Trangiakök.

Musslor, räkor och champinjoner. Den här rätten kunde man äta om man åkte Stena Lines båtar till Fredrikshamn på jul på 1970-talet. Det var buffé och en av många rätter.

Müsli med lingonmjölk. Provade först att göra gammaldags lingonmjölk som man drack i mitten av 1900-talet. Sen provade jag det i müsli.