lördag 7 juni 2014

Mat och godis julen 2012

En del av den väldigt goda svenska julmaten. Den slår i alla fall den finska och engelska.

Lussekatter. En traditionell bulle som många svenskar äter vid Lucia.   Wikipedia

Vörtbröd med julmat på: Potatissallad, löksill, kalvsylta, mimosasallad och skinka med senap. Till det är det ett glas julmust.   Wikipedia om vörtbröd

Lutfisk med potatis. Man lägger lutfisken i folie, strör salt över och grillar i 175-200 grader ca 45 minuter. Vit sås gör man av mjölk, vetemjölsredning, svartpeppar, vitpeppar, salt och senap. Potatisen är oskalade, delade och kokta. Vid serveringen lades en klick smör på lutfisken. En traditionell svensk julrätt.   Wikipedia

Pepparkakor. Traditionell julkaka som man kan äta året runt. Gott till julmust, mjölk, glögg med mera. Den har anor tillbaka till medeltiden i Sverige.   Wikipedia
Pepparkakor.

Frödinge ostkaka med vispgrädde och sylt. Jordgubbssylt troligen. En gammaldags rätt historiskt belagd sedan 1538 som man kan äta året runt.   Wikipedia

Choklad.


Väldigt god jultallrik med nästan allt som kan förgylla en julhelg. Från överst medsols: Julskinka, potatissallad, kokt ägg, löksill, leverpastej, rödbetssallad, grillkorv, kalvsylta, mimosasallad och senapssill. I mitten ligger det köttbullar och rödkål. Det saknas brysselkål, inlagd färskgurka och rullsylta. En del vill också ha gravad lax, vitkål, julkorv, julsallad, rom på äggen eller annat.

Janssons frestelse är väldigt gott med.  Wikipedia