torsdag 26 juni 2014

Engelsk julmat 2013

Vad folk runtom i världen har för julmat har man inte hört alltför många gånger. Därför var det intressant att göra. Provade den engelska och konstaterar att den var ganska god men inte lika god som den svenska. Några rätter var så bra att dom var bland de bättre man känner till och gärna gör igen.

Jultallrik. Se recept nedan.

Jultallriken består av kalkon, gravy, roast potatoes, brysselkål och stuffing. Här följer recept på dom:

Kalkon: Man kan använda kalkon, men det går även bra med kyckling. Grilla den i ugnen med smör, hönsbuljong, lite citronjuice och vatten tills den fått brun färg. Det är olika lång tid beroende på hur stora bitarna är.

Gravy: Det är en gräddsås man gör av vispgrädde eller matlagningsgrädde, 1/2 morot i småbitar, lök, vinbärssaft, soja, vatten och kycklingbuljong. Stek lök och morot och häll sen i resten och gör sås.

Roast potatoes: Förstek klyftpotatis i salt, peppar, olivolja och smör. Ta ur och lägg i ett ugnsfat. Krydda med någon av rosmarin, kummin, persilja eller timjan. Grilla i ugnen tills den fått brun färg.

Brysselkål: Koka kålen i 10 min. Stek den med smör, salt och peppar. Tillsätt mandel efter en stund.

Stuffing: Stek en brödmix av vitt tärnat bröd, valnötter eller hasselnötter, persilja, timjan, bacon och smör. Det används som fyllning i kalkon eller kyckling, eller som tillbehör till det.




Christmas pudding. Se recept nedan.

Christmas pudding: Koka torkad frukt (t ex fikon aprikos, plommon och äpple), smör, smulat vitt bröd, konjak, portvin, saft av citron och apelsin, farinsocker, mandel, rått ägg, äpplebitar, vetemjöl, bakpulver, ingefära, muskot och kanel. Lägg i en ugnsform och grilla i ugnen tills den fått lite färg. Den äts varm.

Varierade christmas pudding med vaniljsås. Det var ännu godare.




Pigs in blanket och potatissallad. Se recept nedan.

Pigs in blanket: Vira bacon runt prinskorvar. Grilla i ugnen en kort stund.

Potatissallad: Grilla potatisklyftor 25-30 min med peppar, olivolja och salt. Blanda sen med creme fraiche, lök, senap, peppar och persilja.



 Bread and butter pudding. Se recept nedan.

Bread and butter pudding: Blanda mjölk, ägg, mandelsmulor, bitar av russinlimpa, vispgrädde, socker, vaniljsocker och russin i ett ugnskärl. Strö kanel över. Grilla i ugnen tills den blivit lite brun. Vispa vispgrädde med socker och lägg en klick på tallriken.




Kyckling med tranbärssås och potatismos. Se recept nedan.

Kyckling med tranbärssås och potatismos: Grilla kyckling eller kalkon med smör och kycklingbuljong. Gör sås av skyn, tranbärsjuice, kanske socker, soja, vetemjölsredning och kanske mer kycklingbuljong. Koka hela potatis med salt eller gör potatismos av pulver eller av potatis, mjölk, smör, peppar och salt.