lördag 28 juni 2014

Finsk julmat 2013

Den finska julmaten är både lik och olik den svenska. Här är några av rätterna.

Jultallriken innehåller finsk pirog, kålrotslåda, morotslåda, skinka, sås, sallad, löksill och rödkål . Se recept nedan.

Sillen: Vanlig svensk ICA basic löksill på burk som serveras kall.

Köttbullarna: Scan färdiga köttbullar som köpts i ICA och stekts. Serverades varma.

Skinkan: Vanlig svensk julskinka. Kokar man den själv får man spad till såsen nedan. Serverades kall.

Sås till skinkan: Koka den av spad från skinkan, vetemjölsredning, äppelmos och vispgrädde.

Finsk julsallad (rosolli): Blanda kokta potatisbitar, kokta morotsbitar, inlagda rödbetsbitar, ättiksgurksbitar, äpplebitar, grädde, majonnäs, rödbetssaft och eventuellt socker. Det går bra att blanda i hårdkokt ägg i salladen med. Serverades kall.

Rödkål: Stek hackad rödkål, lökbitar, äpplebitar, lite vatten, kycklingbuljong, svartvinbärssaft, rödvinsvinäger, kanel, lagerblad, stjärnanis och salt. Serverades varm.

Finska pirogen, kålrotslådan, och morotslådan har köpts färdiga i ICA strax före jul och värmts i mikrovågsugn. Serverades varma.

HK finska piroger som köpts i ICA.

Saarioinen kålrotslåda som också köpts i ICA.






Pastalåda. Se recept nedan.

Pastalåda:  Koka pastan och blanda med purjolök, rökt skinka, grädde, mjölk, ägg, timjan, persilja, salt, svartpeppar, riven ost och olja. Grilla blandningen i ugnen tills den fått lite färg. Strö persilja över. Till den kan man ha grönsallad.






Karelsk gryta. Kallas även karelsk stek. Rätten påminner mycket om svensk kalops som svenskar normalt inte har som julmat. Se recept nedan.

Karelsk gryta: Koka en gryta av griskött, nötkött eller lamm, morot, lök, kryddpeppar, salt, lagerblad och vetemjölsredning. Till det kan man ha potatismos, rödbetor, persilja, kålrotslåda, lingonsylt och ättiksgurka.





 Honungsmarinerad strömming. Se recept nedan.

 Honungsmarinerad strömming: Blanda strömming (rå och i lagom stora bitar) med honung, salt, ättika, vatten, rosépeppar, purjolök, dill, gräslök och morot. Lägg allt i en skål över natten. Servera med kokt potatis. Rätten äts separat från annan julmat.





Karelska piroger med äggsmör. Se recept nedan.


Karelska piroger med äggsmör: Dessa pirogerna är köpta i ICA. Äggsmör gör man av hårdkokt ägg (med gula) som man mosar tillsammans med smör. Man kan variera med tomatskivor och persilja.