onsdag 11 juni 2014

Gånggriften Kung Östens grav i Lexby i Göteborg 2013



Gånggriften Kung Östens grav är en grav som tillhör den mellersta perioden av yngre stenålder, tiden 2300-1800 f Kr. De som byggde dem gjorde tunga, kraftiga och slipade yxor av flinta och lerkärl med trattformiga halsar.

Gånggrifter är gravar avsedda för många döda. De består av en rund, ovalt mångkantig eller rektangulär kammare med väggar, gavlar och tak av stora stenhällar. Gånggrifter finns i Skåne, Halland, Bohuslän, Västergötland och på Öland.

Denna gånggriften består av en kammare och gång och är omgiven av en hög som är 10 m i diameter och 1 m hög. Den är starkt skadad. Många av dess ursprungliga tak- och vägghällar saknas. Andra ligger utvälta i icke ursprungligt läge.

När någon i Lexbyfolket dött öppnades den med sten förslutna griftgången. Den döde förs via gången in i griftens kammare. Där inne finns redan släktingar och vänner till den döde. För en som man trodde färd till och vistelse på annan ort ställer man vid den döde ett lerkärl med mat och en flintyxa.

I Skåne tycks ett etablerat jordbruk ha utgjort ekonomisk bas för de som byggde gånggrifter. I Lexby kanske gånggriften talar om ett jordbruk som komplement till jakt och fiske.

I den täta ekblandskog som täckte sluttningarna har man med flintyxa  och eld brutit små åkrar och där odlat korn och vete. Skogen gav gott bete åt får och svin.

För att komma till gånggriften åker man Björlandavägen och tar av söderut på Kålsereds Byväg. Följer vägen 300 m och tar sen vänster.  Karta  

Broschyr från Göteborgs arkeologiska museum om Kung Östens grav.