Vi befinner oss på Kinnekulle i Västra Götaland.
Vägen mot Hjälmsäter från Blomberg.
Hjälmsäter (även stavat Hjelmsäter) är en herrgård i Medelplana socken. Den har anor från 1300-talet. Mangårdsbyggnaden är från 1400-talet, då drottning Margareta arrenderade gården. Den äldsta bevarade byggnaden på gården är från år 1590 och ligger andra sidan vägen. Det nuvarande corps de logiet byggdes i mitten av 1800-talet medan flyglarna är från 1700-talet. I en av flyglarna anordnas årligen en stor höstmarknad och i den andra finns Ingeborgs vävkammare. Huvudbyggnaden är privatbostad.
Herrgården köptes av familjen Hamilton 1785. Idag bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk på cirka 500 ha.
Vid Råbäck station.
Framme vid Råbäcks herrgård.
Råbäcks herrgård ligger i Medelplana socken.
1667 byggdes ett corps de logi. Interiören byggdes om 1890 och 1918 fick exteriören sitt nuvarande utseende enligt Isak Gustaf Clasons ritningar.
Råbäck ligger på västra sluttningen av Kinnekulle söder om Hällekis och är omtalad för sina naturomgivningar, bland vilka kan nämnas Munkängarna och Mörkeklevs grotta. På Råbäcks ägor står utsiktstornet på Kinnekulles högsta punkt. Råbäcks park fick sin utformning vid sekelskiftet 1900. I parken ligger apostlagrottan med sina 12 stenstolar och Sankta Ragnhilds källa.
Driften vid Råbäcks egendom har utöver jord- och skogsbruk även omfattat kvarn, mejeri, kalkbruk, stenhuggeri, rederi och turisthotell. Stenhuggeriet drevs under namnet Råbäcks mekaniska stenhuggeri och är ett arbetslivsmuseum sedan 1983.
Egendomen, som under 1500- och 1600-talen tillhörde adliga släkten Stake och under förra hälften av 1700-talet medlemmar av släkten Gyllengrip. 1879 kom gården i släkten Klingspors ägo. I mitten av 1990-talet såldes Råbäck av familjen Klingspor, efter att gården varit släktens ägo i nästan 100 år. Råbäck ägs numera (2015) av direktör Erik Hemberg.
Fortsätter vägen mot Hällekis.
Här gick Kinnekulletåget på Kinnekullebanan och gör än idag. Men 2010 var det ett gammalt diesellok.