söndag 30 september 2018

Äppelkaka från Alsace 2018

En väldigt god kaka från området vid tyska gränsen i Frankrike.



Recept:

Gör en pajdeg av 3 dl mjöl, 125 g smör, 4 msk vatten och 2 msk socker.

Knåda degen tills den är lagom torr. Häll i mer mjöl eller vatten vid behov.

Kavla ut degen till en rund cirkel. Lägg den i en lagom stor pajform eller liknande med inte så höga kanter. Skär bort överflödig deg som är utanför kanten.

Skala och kärna ur 1 äpple. Skär det i smala bitar.

Skär rabarber i små bitar.

Blanda i en skål: äpple, rabarber 0,5 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 2 ägg. Rör om försiktigt.

Fyll kakan med blandningen.

Grilla den i ugnen i 175 grader i cirka 35 minuter eller tills den börjar få brun färg som på bilden.

Gör vaniljsås och ställ den kallt en stund.

Låt kakan bli ljummen innan servering.

Servera med kall vaniljsås.




Murbach i Alsache: