måndag 21 december 2015

Sydamerikansk julmat 2015

Den sydamerikanska julmaten skiljer sig väldigt mycket från den svenska. Där finns ingen sill, skinka eller rödbetssallad. Utan det går mer åt det mexikanska hållet med chili och sånt.

Här har jag valt ut en del rätter från olika länder i Sydamerika. Några var riktigt goda. Och eftersom jag är nybörjare på mat från det området så blev det väl någorlunda rätt.

 Kalkon med rostad potatis.   En rätt som jag tyckte var mycket god. Gör gryta av kalkon, jordnötter, körsbär, ananas, lök, kummin, russin, kanel, salt, peppar och lite vatten. Rosta potatis i ugnen. Servera med äpplemos.


 Lechon.   En rätt från Bolivia. Marinera griskött med vinäger, olja, vitlök, timjan, persilja, paprika, spiskummin, oregano, cayennepeppar och citron. Grilla det i ugnen. Baka potatis i ugnen. Serveras med en sallad av grönsallad, tomat och rå lök.


 Korv- och ägg-enchiladas bild 1.  Gör en sås av chili, koriander, vitlök, kummin, salt och grädde. Gör fyllning av potatistärningar, chorizo, paprika, lök, chili, ägg, salt, svartpeppar, Stek fyllningen. Blanda sen såsen med fyllningen. Lägg allt i ett tortillabröd. Lägg ett par klickar gräddfil på.


 Korv- och ägg-enchiladas bild 2.  Vik ihop. Man viker nederdelen först, sen sidorna. Annars rinner det ur när man äter.


 Tamales    Gör en tjock stuvning av olja, vetemjöl, vitlök, lök, oregano, kycklingbitar, mandel och chilipulver. Lägg det i ett tortillabröd och vik ihop.


 Quinoa och korv-casserole    Koka quinoa med kycklingbuljong. Lägg det i en stekpanna och stek tillsammans med tranbär, olja, chorizokorv, vitlök, spenat, vatten, mjukost, ägg, spiskummin, salt, peppar och smör.


 Arroz con leche    En risgrynsgröt från Colombia som är väldigt lik våran svenska julgröt. Koka grötris med smör, kanel, mjölk, salt, vanilj och socker. Häll i en tallrik eller skål och strö över kanel.


 Arroz con gandulez   Ett slags risotto från Puerto Rico. Det ligger i Mellanamerika men den får komma med i alla fall eftersom den var ganska god. Koka matris. Koka eller grilla kycklingbitar med salt. Lös upp kycklingbuljong i lite kokande vatten. Stek sen ris, ärtor, tomatsås, kycklingbuljong, vatten, olivolja, salt, svartpeppar, vitlök, koriander, kummin, oregano, paprika, chili, vinäger, socker, små kycklingbitar och skinkbitar.


 Natilla   En dryck från Colombia som jag blev mycket förtjust i. Koka mjölk, vetemjöl, kokos, kokosmjölk, vanilj, socker, lite salt och lite smör. Den ska vara söt och som soppa. Häll upp i en mugg. Pricken över i är att strö över kanel.


Tamales    Fyllning: Koka små fläskkarrébitar, lök, vitlök, salt, chili och lite vatten tills vattnet kokat bort. Gör en deg av köttbuljong, bakpulver, salt, torkat majspulver och gräddfil. Platta ut degen och lägg i fyllningen. Vira in det och tryck till kanterna. Jag grillade i ugnen med en vattenskål under. Servera med  en sallad av grönsallad, tomat och gräddfil.