måndag 11 november 2019

Vikingamat

Mat med ingredienser som vikingarna ska ha använt enligt arkeologiska undersökningar. Det är alltså på ett ungefär. Maten serverades på en ganska ny tallrik som sades vara en vikingatallrik. Helt klart var att det var annorlunda smaker jämfört med dagens mat.


Vikingagryta med bröd


Recept:

Grytan:

Koka kött, vetekorn, champinjoner, lök, salt och brännässlor. Jag använde fläskschnitzel.



Brödet:

Gör en deg av havre, råg, korn, vetemjöl, hasselnötter, ogräsfrö och salt.

Gör platta kakor av degen och grilla i ugnen.

Servera brödet med smör.



               


Fisk med senap



Recept:

Koka torsk med salt.

Servera med senap.



Fiskgryta



Recept:

Koka torsk, brännässlor, salt, gul lök, morot och selleri.



Flädersoppa


Recept:

Koka vatten, fläder, honung och nypon.



Surkål med korv


Recept:

Värm surkål och en korv av typ frukostkorv. Krydda med kummin.




Soppa med nässlor


Recept:

Koka korngryn, rotfrukter och nässlor.

Det är godare med en skiva bröd med smör på till. Se överst hur man gör brödet.



Hallonkaka


Recept:

Smält smör och honung på svag värme på spisen.

Skär hasselnötter i små smulor.

Blanda havregryn, mjölk, vetemjöl, hasselnötter, smör, honung och hallon.

Smörj ett ugnskärl med smör, till exempel Flora.

Grilla kakan i ugnen tills den får lite färg.



Nordisk musik och vikingamusik:

           

         
Vikingatallriken som användes och en sked som var för liten att äta med: