lördag 9 november 2019

Stenblock vid Strandpromenaden i Kungälv 7 oktober 2019



Text på tavlan:

"De två helt olika stenarna kommer från Dösebackaåsen ca 6 km härifrån uppströms Göta Älv. Åsen har en spännande tillkomsthistoria genom många hundra miljoner år innehållande flera nedisningsperioder. Stenblocken fann man vid de utgrävningar som under 1960-talet leddes av geologen Åke Hillefors. De fynd som då gjordes både av intressanta stenar och av fragment av myskoxe och mammut finns idag på Naturhistoriska museet i Göteborg. Datering sker genom studium av de olika avlagringarna och mätning av radonhalt.

Grustaget i Dösebacka

Väldiga block har brutits loss och transporterats av isen. Särskilt ögongnejsen på östsidan av Götaälvdalen har drabbats. I Dösebacka-Ellesbomoränerna förekommer block på 50-75 ton som av is och vind har formats till starkt välvda rundhällar. Stenarna återfinns i ett lager som en gång varit en torrlagd klapperstrand. En gammal markyta har en längre tid legat blottad och vindslipats innan den överlagrats av sand.

Alveolblock av grå gnejs

Alveol är ett slags vindskulptur. Vinden i kombination med sand mejslar ut håligheter. Dessa varierar mellan långsträckta rännor och skålar som av vindslipningen förskjutits så att de liknar de serpentiner som rinnande vatten formar i hård snö."
     
Stenens plats: