Nästan helt vegetarisk kan man väl säga när det är köttbuljong i. Men den behövs för smaken.
Recept:
Koka korngryn med salt 30 min.
Skär vitkål i 1 cm stora bitar.
Stek vitkålen med olja, salt, socker och vitpeppar. Den ska bli sötsalt i smaken.
När vitkålen fått brun färg häll i lite vatten. Lös upp en bit Knorr köttbuljong i vattnet. Rör om och låt koka några minuter. Häll av vattnet i en skål och ha det till sås sedan.
Låt vitkålen svalna till rumstemperatur.
Blanda i en bunke: vitkål, korngryn, ägg och ströbröd.
Lägg kålblandningen i ett ugnskärl eller en stekpanna och platta till. Lägg inte blandningen ända ut till kanterna utan låt det vara tomt runtom.
Grilla kålpuddingen i ugnen. ca 45 minuter och 175 grader eller tills den fått fin brun färg.
Koka potatis så den blir färdig samtidigt som kålpuddingen. Det tar 20-30 min beroende på hur man gör.
Efter 20 min på kålpuddingen häll i lite vatten bredvid kålpuddingen. Det blir sky till såsen sedan.
När det är 5-10 min kvar på kålpuddingen ta skyn. Sätt tillbaka kålpuddingen i ugnen.
Gör sås av skyn, Blå band brunsås, socker och vatten. Lägg eventuellt till lite vatten,salt, vitpeppar och redning efter smak.
Servera med lingonsylt.