onsdag 6 december 2017

Dansk julmat 2017

Den danska julmaten liknar den svenska eftersom det är rödkål, risgrynsgröt, köttbullar och sill. Ankan och risalamanden var speciellt god men jag tycker att den traditionella svenska julmaten är strået vassare.


Anka med potatis, rödkål, svart vinbärsgelé och sås.

Detta är en vanlig rätt på julafton i Danmark. Det är också vanligt att man ersätter ankan med fläskstek. Jag tyckte detta var riktigt gott men det var inte nödvändigt att ha rödkål. Jag förenklade tillagningen av rödkålen här men det är i stort sett samma som originalet.

Recept:

Grilla anka med salt och lite vatten på botten. Det ska bli sky till såsen. Häll på mer vid behov.

Skär rödkål i små bitar.

Stek rödkålen med lite vatten på botten. Krydda med vinäger, socker, salt och fläderjuice. Rör om. Stek bort vattnet och stek ytterligare några minuter.

Koka små potatis i 10 minuter.

Lägg i socker och smör i en stekpanna. Stek potatisen bruna i det.

Gör sås av skyn från ankan, soja, salt, vitpeppar, kycklingbuljong , grädde och vetemjölsredning eller Maizena.

Servera allting varmt och med kall svartvinbärsgelé.





Risalamande

Den liknar den svenska ris á la Maltan och det äter många danskar som dessert på julafton. Jag förstår varför för det är jättegott. Men jag tycker den svenska är ännu bättre som det är mandariner i. Man kunde utelämnat mandeln i den danska också.

Recept:

Jag använde Felix färdiglagade risgrynsgröt i detta. Den är godare än min egna gröt och minskar arbetet.

Blanda risgrynsgröten med skivad mandel, socker, vaniljsocker och vispgrädde. Rör försiktigt.

Servera den kall med ljummen körsbärssås. Jag köpte den i Coop forum.





Julefrokost

En buffé som många danskar äter på juldagen. Längst bort är det rödkål och kalvsylta. I mittenraden är det äpplefläsk, köttbullar, medisterkorv och currysill. Närmast är det mørbrad, långkål och leverpastej med bacon och svamp.

Recept:

Det är en del arbete och logistik för att få det att gå ihop.



De kalla rätterna: Förbered dom innan och sätt dom gärna i kylskåpet tills dom ska serveras.


Currysill: Blanda sill, gul lök, curry, creme fraiche, majonnäs, honung, salt, svartpeppar, äpple och gräslök. Låt stå kallt minst en timme innan servering.

Långkål: Hacka grönkål i mycket små bitar. Koka den i 10 minuter med köttbuljong. Ta bort vattnet men spara det. Stek den med smör. Häll i grädde, vitpeppar, salt, senap och socker. Gör den tjock med vetemjölsredning eller motsvarande. Låt stå en stund och servera ljummen.

Rödkålssallad: Skär rödkål och det andra i små bitar. Blanda rödkål, äpple, apelsin, valnötter, honung, vinäger, olja, salt och vitpeppar. Låt stå kallt eller i rumstemperatur innan serveringen.

Kalvsylta: Jag använde färdig som köptes i ICA. Skär den i lagom tjocka skivor och låt stå kallt.



De varma rätterna: Sätt några rätter i ugnen på 50 grader medan du gör resten. Servera dom varma.


Äpplefläsk: Stek stekfläsk, lök, äpplebitar, nejlika, timjan, kryddpeppar och socker.

Köttbullar: Stek dom. Jag använde färdiga köttbullar från ICA. Man kan göra egna också.

Mørbrad: Skär fransyska i lagom lagom stora bitar. Stek fransyskan med lök, smör, socker, salt, peppar, svamp och grädde. Jag använde champinjoner.

Leverpastej: Jag köpte färdig som är skivbar i ICA. Skär den i lagom tjocka skivor. Stek bacon och champinjoner och servera tillsammans.

Medisterkorv: Jag köpte färdig i Willys. Skiva den i tunna skivor och stek den.