Förberedelser
Gör det sommartid när det är varmt i havet.
Ta med sax och påsar.
Leta upp en sandstrand med grunt vatten och blåstång på kartan.
Cykla till stranden.
Vid stranden
Gå ner barfota i vattnet.
Klipp av tången ovanför roten.
Lägg tången i påsar.
Plocka 5-10 liter tång.
Undvik att ta sjögräs och annat som sitter fast i tången.
Hemma
Skölj tången i diskhon. Det kan vara sand och annat som följt med. Och så blir den renare.
Låt tången rinna av i en eller två silar.
Frys tången över natten om det är kväll. Eller ställ den i kylskåpet.
Börja med detta mitt på dagen senast:
Klipp tången i bitar.
Lägg ugnspapper på en till tre plåtar.
Bred ut tången på ugnspappret i ett tunt lager.
Ställ plåtarna i ugnen. Sätt ugnen på 50 grader och ugnsluckan lite öppen. Jag brukar använda en potatisskalare.
Torka i flera timmar. Vädra under tiden för det luktar tång i hela bostaden.
Rör om tången efter nån timma så den torkar jämnt och inte fastnar i papperet.
Ta ut plåtarna när tången är torr. Låt den ligga framme något dygn.
Häll tången i en bunke. Krossa den till småbitar med en arbetshandske.
Förvara tången i en tät burk med lock. Sätt en lapp med texten "Tång" på burken.
Matlagning
Koka tången i grytor, soppor med mera.