tisdag 25 augusti 2020

Hur man plockar och torkar tång


Förberedelser

Gör det sommartid när det är varmt i havet.

Ta med sax och påsar.

Leta upp en sandstrand med grunt vatten och blåstång på kartan.

Cykla till stranden.



Vid stranden

Gå ner barfota i vattnet.

Klipp av tången ovanför roten.

Lägg tången i påsar.

Plocka 5-10 liter tång.

Undvik att ta sjögräs och annat som sitter fast i tången.



Hemma

Skölj tången i diskhon. Det kan vara sand och annat som följt med. Och så blir den renare.

Låt tången rinna av i en eller två silar.

Frys tången över natten om det är kväll. Eller ställ den i kylskåpet.

Börja med detta mitt på dagen senast:

Klipp tången i bitar.

Lägg ugnspapper på en till tre plåtar.

Bred ut tången på ugnspappret i ett tunt lager.

Ställ plåtarna i ugnen. Sätt ugnen på 50 grader och ugnsluckan lite öppen. Jag brukar använda en potatisskalare.

Torka i flera timmar. Vädra under tiden för det luktar tång i hela bostaden.

Rör om tången efter nån timma så den torkar jämnt och inte fastnar i papperet.

Ta ut plåtarna när tången är torr. Låt den ligga framme något dygn.

Häll tången i en bunke. Krossa den till småbitar med en arbetshandske.

Förvara tången i en tät burk med lock. Sätt en lapp med texten "Tång" på burken.



Matlagning

Koka tången i grytor, soppor med mera.