Gammal svensk husmanskost i en lite ny tappning. Förr använde man köttfärs men nu är det sojafärs.
Recept:
Skär vitkål i 1 cm stora bitar.
Stek vitkål, salt, socker och vitpeppar.
När vitkålen får färg häll i lite vatten och köttbuljong och stek lite till.
Häll av skyn och spara den till sås senare.
Låt vitkålen svalna till rumstemperatur.
Blanda i en bunke vitkål, sojafärs, ägg och ströbröd.
Lägg blandningen i en stekpanna eller ett ugnskärl. Lämna lite utrymme vid sidorna.
Grilla kålpuddingen i ugnen. Cirka 45 minuter och 175 grader eller tills den fått färg.
Efter halva tiden häll lite vatten vid sidan av kålpuddingen i ugnskärlet.
Koka potatis med salt. Lagom att göra efter halva tiden på kålpuddingen.
Ta ut den färdiga kålpuddingen och häll av skyn i en kastrull. Ta även skyn från vitkålen tidigare.
Koka en sås av Blå Band brunsås och vitpeppar. Tillsätt eventuellt mer vatten, salt och grädde eller gräddsås efter smak.
Servera maträtten med lingonsylt.