Det finns lite olika varianter och här är dom jag gjorde:
Potatissallad med korv
På julafton gillar tyskarna att äta potatissallad med korv i olika former.
Recept:
Koka potatis med salt, låt den ligga kallt en stund och skiva den.
Skär bacon, lök i bitar.
Lös upp köttbuljong och en droppe vinäger i lite vatten.
Stek bacon, gul lök, potatis. Häll över buljongen och stek bort vattnet. Krydda med salt och svartpeppar.
Stek wienerkorv separat.
Strö över lite persilja och servera varmt.
Gås med rödkål
På juldagen brukar dom ha gås med olika tillbehör. Man kan ha knödel istället för pommes frittes men detta tyckte jag var godare. Det är också vanligt med grönkål och brysselkål.
Recept:
Grilla gås i ugnen med salt och lite vatten på botten.
Koka rödkål med lite vatten på botten, olja, paprika, citronjuice, salt och vitpeppar. Och socker om man vill ha den lite sötare.
Stek gul lök i bitar, fläsk i bitar, kanel, vitlök, salt, peppar och pommes frittes.
Gör sås av skyn från gåsen, smör, salt och peppar.
Skär gåsen i skivor.
Här följer en del rätter som man kan ha under julen:
Surkålssoppa
Recept:
Koka kyckling, låt den svalna och ta bort köttet från benen. Eller använd färdig filé.
Tärna kyckling, potatis, morot, bacon och tysk korv, till exempel kielbasa eller bratwurst.
Gör soppa av vatten, potatis, tysk korv, surkål, kycklingbuljong, grädde, svamp, selleri, kyckling, morot, vinäger, dill, vitpeppar och bacon.
Tyska korvar med surkål
Recept:
Gör en gryta av: vatten, olja, bacon, gul lök, äpple, vitt vin, enbär, socker, salt och vitpeppar.
Stek bratwurst. Det går bra med hela korvar också.
På en tallrik läggs: underst surkål, över det grytan, sen bratwurst och till sist senap.
Sauerbraten med knödel
Recept:
Gör knödel så här:
Skär gul lök och tysk korv i mindre bitar.
Stek lök, korv och persilja.
Mosa bröd, ägg, lite mjölk, salt, vitpeppar, muskot, gul lök, tysk korv och mjöl.
Låt stå i 30 minuter. Forma bollar.
Lägg dom försiktigt i kokande vatten och koka i 20 minuter.
Skär gul lök i små bitar.
Blanda: ketchup, gul lök, socker, vinäger, senap, koriander, nejlika, ingefära, paprikapulver, kanel, lite vatten och salt.
Koka skivor av nötkött i vatten.
Koka broccoli med salt.
Ankbröst med aprikoschutney
Recept:
Koka chutney av: apelsinjuice, socker, aprikos, körsbär, russin, ingefära, koriander, kummin, salt och vitpeppar. Låt stå i rumstemperatur en stund tills det andra är klart.
Grilla anka i ugnen med salt och vitpeppar.
Koka vanligt ris med salt.
Gör apelsinsås av: apelsinjuice, vitlök, vin, kycklingbuljong, smör och basilika.
Jag tyckte det blev bäst att blanda chutneyn med såsen.
Savory sausage stuffing
Recept:
Lös upp kycklingbuljong och vitt vin i lite hett vatten. Om man inte får tag i tranbär kan man använda lite tranbärsjuice och lösa upp det med det andra. Jag hittade tranbärsjuice i ICA.
Skär tysk korv, champinjoner, gul lök i mindre bitar. Jag använde bratwurst och det blev jättebra.
Stek: tysk korv, smör, champinjoner, selleri, gul lök, vitlök, smulat vitt bröd, salvia, kycklingbuljong, salt, vitt vin och tranbär. Stek bort eventuellt vatten.
Bratwurstpytt som kvällsmat
Recept:
Skär bratwurst, potatis, morot, rödlök och champinjoner i mindre bitar.
Stek i cirka fem minuter: bratwurst, potatis, morot, rödlök, champinjoner, smör, sojasås, peppar och salt. Rör om så det blandas.
Grilla det i ugnen tills det fått fin färg. Rör om efter halva tiden.
Varmt kryddat vin
Den här goda drycken är väldigt lik den svenska glöggen.
Recept:
Koka försiktigt: rött vin, socker, svartpeppar, citronjuice, kanel, nejlika och kardemumma.
Det gick åt rätt mycket socker.
Späd eventuellt ut med lite vatten.
Sila bort kryddorna med en tesil.
Linssoppa
Recept:
Skär selleri, gul lök, morot, tomat och tysk rökt korv i små bitar.
Gör soppa av vatten, olja, revben, selleri, lök, morot, linser, tomat, salt, svartpeppar och tysk rökt korv.
Jag tyckte det var lite besvärligt med revben så jag använde nötkött och det blev bra.