onsdag 15 november 2023

Gatukonst vid Mölndals bro 2023

Niamh med det gyllene håret av James Bullough från USA. Det finns mer bakom det här konstverket som ni ska få se. 
                                
 Niamh med det gyllene håret 15 augusti 2023 
           
Niamh (Golden-headed Niamh eller Golden-haired Niamh) är älskaren eller makan till Oisín, son till Fionn mac Cumhail, i Fiannacykeln i irländsk mytologi.
             
I berättelsen om Niamh var hon en överjordisk kvinna som blev kär i en irländsk man vid namn Oisín och bar bort honom för att bo med henne i hennes domän Tír na nÓg, Ungdomslandet. Hon hade två söner och en dotter med Oisín. Efter mer än 300 år av att leva tillsammans tillät Niamh motvilligt Oisín att besöka Irland, och påtvingade honom ett tabu att inte röra marken där, och när han väl gjorde det blev han gammal och kunde inte gå tillbaka för att se Niamh någonsin igen.
               
I den medeltida versionen var Niamh en dödlig prinsessa av Munster som flydde med Oisín till Ulster men begick självmord när hennes fars armé anlände i jakten.
              
Här är en fin film om Legenden om Tír na nÓg:
                  
                 
Lite om konstnären som gjorde konstverket i Mölndal: 
            
James Bullough är en amerikanskfödd konstnär som bor och arbetar i Berlin, Tyskland. Hans studiomålningar och enorma monumentalt skalade platsspecifika väggmålningar kombinerar känsligt hanterade realistiska porträtter med hård grafisk distorsion och abstraktion. Inspirerad av den grova urbana graffitin han såg som ungdom som växte upp i Washington, DC, utnyttjade Bullough sin energi och spets samtidigt som han lärde sig mer traditionella realistiska oljemålningstekniker genom att studera de gamla mästarna. Genom att kombinera den enes momentum och den andras tekniska precision handlar hans verk om att iscensätta övertygande kontraster och sammanställningar. Oavsett om han arbetar med sprayfärg på massiva fasader eller oljor i sin ateljé, hittar Bulloughs verk en delikat balans mellan realistiska porträtt och stiliserade förvrängningar, som går över utrymmet mellan traditionellt och modernt.
            
                          
Den röda markeringen här visar var målningen finns: