tisdag 1 augusti 2023

Hällkistan Dvärgahuset i Dvärred

Strax intill vägen genom Dvärred öster om Kållered ligger kommunens största hällkista, kallad Dvärgahuset. Namnet kommer av att man förr trodde att hällkistan var ett tillhåll för dvärgar. 
              
Hällkistor av denna typ brukar dateras till yngre stenålderns slutskede (1800 - 1500 f. Kr.). De har vanligen använts vid upprepade begravningar av obrända döda. 
              
Några fynd känner man inte från graven. Dessa har sannolikt försvunnit vid rovgrävningar. 
                 
Hällkistan i Dvärred 12 september 2022.


                 
Dvärgahuset nämns första gången 1603. Det var Sveriges förste riksantikvarie, Johannes Bureus, som lade märke till den när han var i trakten för att syna gränsen mot Danmark. 
              
Den första restaureringen av hällkistan gjorde Montelius år 1889. Han fann att "graven sedan länge är plundrad". Montelius ställde tillrätta fyra av gravens stenar. 
                
I början av 1800-talet forslades två av Dvärredsgravens takhällar bort. När Häggeleds bro lades om 1957 hittade man en av dem i brons stenverk. Samma år lades den och ytterligare en takhäll på plats på hällkistan. 
                


              
I den södra gaveln i kistan finns ett så kallat gavelhål, ett uthugget hål i stenhällen. Vad det användes till vet man inte. Satte man in de döda genom hå1et? Eller ställde man in mat åt dem där? 
                 
                     
                        


Karta över hällkistans läge: