tisdag 23 oktober 2018

Hällekis säteri - Hällekis 26 maj 2010

Jag börjar vid Råbäck och tar mig bort till samhället.

Korsar Kinnekullebanan.




Framme vid Hällekis säteri.



Hellekis säteri ligger 35 km sydväst om Mariestad vid Vänern. Hellekis räknas till ett av de bästa exemplen på herrgårdar i sengustaviansk stil i Västergötland.

 Hellekis omnämndes första gången 1473 då den var sätesgård för frälsemannen Björn Bengtsson. Gården övergick sedan i Hällekisättens ägo och därefter gick den till adelsätten Posse som ägde godset fram till 1818. Det var under en period indraget till kronan efter att dess dåvarande ägare Göran Knutsson Posse blivit förklarad landsförrädare. Godset återlämnades då sonen Knut Posse af Hedensund återvände till Sverige från Polen. 1913 blev Skånska Cement ägare till Hellekis. Under 1930-talet övergick Hellekis till greve Wilhelm Klingspor, och hans ättlingar har därefter ärvt honom.

 Efter en eldsvåda 1698 uppfördes en herrgård av sten. Vid en omfattande om- och tillbyggnad efter ritningar av arkitekten Olof Tempelman tillkom den nuvarande herrgården 1791, då den ägdes och brukades av Nils Posse. Den är omgiven av en stor park, som är känd för sina ovanliga lövträd.






Utsikt mot Vänern.




Hönsäter herrgård. Godset ligger på Kinnekulles norra sluttning, inte långt från Vänern och Hällekis. Hönsäter och andra gårdar i Öster- och Västerplana socknar köptes 1305 av hertig Erik Magnusson av Södermanland (död 1318). Det ägdes sedan av medlemmar av släkterna Grubendal (till 1472) och Stake (till 1795). Den mest berömde av Hönsäters ägare var Harald Stake, en orädd krigare som föddes år 1598 och bland annat deltog i 30-åriga kriget. Han lät 1667 påbörja en ny huvudbyggnad av sten i två våningar, vilken till största delen fortfarande är bevarad, om än ombyggd 1807. Hönsäter köptes 1796 av hovjunkaren Bengt von Hofsten och kom genom dennes dotters giftermål till släkten Hamilton. Greve Gotthard Hamilton sålde 1873 Hönsäter till Hällekis aktiebolag, varefter Skånska cement 1913 blev ägare till godset.[1] Slottet drivs numera i privat ägo.


Andra sidan av Hönsäter herrgård.




Framme i Hällekis. Jag tar enj runda i samhället.