lördag 3 mars 2018

Hur man cyklar snabbare och lättare

Det finns några knep man kan göra för att det ska bli lättare att trampa och gå lite snabbare:


1. Smörj kedjan, och gängerna i tramporna och hjulen med kedjeolja.

2. Använd smala däck med lite mönster som det på bilden till exempel. Det är ett Continental sportcontact men det finns säkert fler sorter. Tänk på att omönstrade däck är lite halare. På stigar är det bättre med breda och mönstrade däck.

3. Pumpa däcken ganska hårt. Man ska kunna trycka in lite på däcket med tummen. Är det för hårt pumpat kan det explodera. Det gäller även om däcken är gamla.

4. När man cyklar i motvind kan man släppa taget med ena handen om styret och vinkla överkroppen
mot vinden så inte överkroppen tar upp vinden så mycket. Fast bland tät trafik, på stigar med mera där man behöver vara beredd att bromsa är det bättre att ha båda händerna på styret och fingrarna på bromsarna.

5. Det är lättast att cykla i medvind, sen sidvind och svårast i motvind. Det är stor skillnad mellan motvind och medvind.

6. Var vältränad.

7. Ät och drick. Att ha vätskebrist eller att vara hungrig sätter ner kapaciteten rätt mycket. Ät bra och nyttig mat med mycket kolhydrater som till exempel pasta eller mackor. Jag har haft bättre erfarenhet av att dricka vatten än att dricka söta drycker. Ha en vattenflaska på cykeln och drick med jämna mellanrum även om du inte är törstig.

8. Ha en bra cykel eller en elcykel. Killarna i Tour de France cyklar inte på en cykel från Biltema.