tisdag 18 maj 2021

Hur man kokar och skalar ägg

Hur man kokar ägg kan låta lätt men det är en konst att få det rätt. Man kan spara ström, få olika gulor och lyckas att skala dom. 

Tipsen här gäller en vanlig spisplatta av metall.


Koka mellankokt ägg

Ett ägg där gulan är lite lös och lite hård.

Lägg ägget i en liten kastrull och fyll på med kallt vatten så det täcker ägget. 

Sätt plattan på högsta värmen och koka upp.

Stäng av plattan och flytta kastrullen lite så att det kokar lagom. 

Koka 5 minuter.

Lägg ägget i kallt vatten i ett par minuter. 

Knäck ägget med fingrarna under kranen och med varmt vatten. 

Skala försiktigt.



Koka hårdkokt ägg

Ett ägg där gulan är hård.

Lägg ägget i en liten kastrull och fyll på med kallt vatten så det täcker ägget. 

Sätt plattan på högsta värmen och koka upp.

Stäng av plattan och flytta kastrullen lite så att det kokar lagom. 

Koka minst 8 minuter.

Lägg ägget i kallt vatten i ett par minuter. 

Knäck ägget med fingrarna under kranen och med varmt vatten. 

Skala försiktigt.