måndag 25 maj 2015

Maträtter 2015


Anka i sås med äpple mm, och klyftpotatis. Gott recept från nätet. Marinera och grilla ankan med äpplebitar, äpplemos, katrinplommon, salt,vitpeppar, soja, lök, morot, lite vatten och selleri. Gör sås av skyn med dess innehåll, plus grädde, salt och vitpeppar. Ha klyftpotatis till. Skär eller köp färdiga klyftpotatis. Salta och ta lite olja på.

Asiatisk maträtt med wokgrönsaker, räkor och ris.

Korngrynssallad. Recept från nätet. Koka korngrynen med buljong och salt. Blanda sedan i kidneybönor, rödlök, gurka, tomat, persilja, spenat, olja, vinäger, citronsaft, honung, senap, fetaost och ostbitar.

Kyckling med sås, potatis, paprika, ärtor och majs. En verkligt god rätt. Grilla kycklingen med allkrydda, svartpeppar och lite vatten på botten. Lite allkrydda i vattnet med. Koka potatis i bitar så att det går snabbare. Gör sås av kycklingskyn, allkrydda vid behov, smör, kycklingbuljong, soja och vetemjölsredning. Till det hade jag värmda paprikabitar, ärtor och majs. Men det är ännu godare att ha en sallad av gurka, tomat, grönsallad och Felix salladsdressing.

Nudlar. Det kan man göra på många sätt. Här är Samyang ramen nudlar i Blå band champinjonsoppa med smör och svartpeppar. Nudelkryddan är inte använd.

Ris á la Malta.

Rotmos, senap och julkorv.

God räksmörgås som består av räkor, majonnäs, ägg, tomat och gurka. Dill och rädisor kan man ha på med.

Rödspätta med gräddfil och potatis. Stek den panerade spättan med salt. Gör kall sås av gräddfil, dill, vitlök, senap, salladskrydda, dragon, vinäger, salt, svartpeppar och smält smör. Koka potatis i bitar så att det går snabbare. 3x3 cm stora bitar tar 20 minuter att koka. Om man vill spara ström kan man bara låta det koka upp, stänga av plattan, lägga på lock och låta det koka på eftervärmen i 20 minuter. Det blir lika bra som vanligt. Det går även att göra med ris, spagetti och annat.