tisdag 9 januari 2024

Kung Östens grav

Gånggriften med beteckningen Björlanda 190:1 i Lexby i Göteborg. Namnet kommer från en folktradition från senare århundraden. Den är en grav som tillhör den mellersta perioden av yngre stenålder, tiden 2300-1800 f Kr. Det vill säga tidig bondekultur. De som byggde dem gjorde tunga, kraftiga och slipade yxor av flinta och lerkärl med trattformiga halsar. Kulturen kallas för Trattbägarkultur efter deras lerkärl med trattformig hals. Dessa förekommer från Tjörn och norrut i Bohuslän. Lexby är ett undantag.
         
Gånggrifter är gravar avsedda för många döda. De består av en rund, ovalt mångkantig eller rektangulär kammare med väggar, gavlar och tak av stora stenhällar. Gånggrifter finns i Skåne, Halland, Bohuslän, Västergötland och på Öland.
              
 Bilder från 22 maj 2023

Denna gånggriften består av en kammare och gång och är omgiven av en hög som är 10 m i diameter och 1 m hög. Den är uppbyggd av klumpstenar och är delvis synlig. Ej undersökt. Den är starkt skadad. Många av dess ursprungliga tak- och vägghällar saknas. Andra ligger utvälta i icke ursprungligt läge.
         
När någon i Lexbyfolket dött öppnades den med sten förslutna griftgången. Den döde förs via gången in i griftens kammare. Där inne finns redan släktingar och vänner till den döde. För en som man trodde färd till och vistelse på annan ort ställer man vid den döde ett lerkärl med mat och en flintyxa.
               
               
I Skåne tycks ett etablerat jordbruk ha utgjort ekonomisk bas för de som byggde gånggrifter. I Lexby kanske gånggriften talar om ett jordbruk som komplement till jakt och fiske.
              
Runtomkring gånggriften ligger en gammal boplats. I den täta ekblandskog som täckte sluttningarna har man med flintyxa och eld brutit små åkrar och där odlat korn och vete. Skogen gav gott bete åt får och svin. 

Video från 2013: