Det här är övervägande traditionell svensk julmat som äts av många svenskar under jul. Men variationerna verkar vara många och alla gör inte likadant. Maten är i alla fall väldigt god.
Maten har inhandlats i ICA:s och Coops butiker i Göteborg.
|
Arboga skivbar leverpastej light köpt i ICA. Avsedd att läggas på jultallriken och på vörtbrödsmackor. |
|
Charkprodukter leverpastej köpt i Coop forum. Avsedd för ett julbord. |
|
Coop potatissallad köpt i Coop forum. Avsedd till jultallriken och att ha på vörtbrödsmackor. |
|
Coop salta pinnar köpt i Coop forum. Godis som äts då och då under julhelgen. |
|
ICA mandarinklyftor köpt i ICA. Dom skulle vara till ris a la Malta. |
|
ICA mimosasallad. Att läggas på jultallriken och på vörtbrödsmackor. |
|
Pågen vörtbröd med russin köpt i Coop forum. Vörtbröd är väldigt gott med skinka och senap på. |
|
Pågen vörtbröd utan russin köpt i ICA. |
|
Rydbergs rödbetssallad köpt i ICA. Att läggas på jultallriken och på vörtbrödsmackor. |
|
Janssons frestelse som blev väldigt god. Man blandar i ett ugnskärl ca 8 normalstora strimlade potatisar, en liten fyrkantig och platt burk med 10-15 Abba ansjovisfiléer (utan spadet), 3 dl grädde och en halv normalstor skivad lök. Sen strör man lite ströbröd över och lägger några klickar smör på. Sen gräddar man i ugnen i 50-60 minuter på 200 grader. Serveras varm. En vanlig rätt på julbord och bufféer men går alldeles utmärkt att ätas separat. |
|
Jultallrik. Medsols från botten: Senapssill, leverpastej, potatissallad, ägghalva, kalvsylta, löksill, inlagd färskgurka. I mitten är det stekt rödkål, kycklingkorv och kycklingköttbullar. Det vid kanten är svalt och det i mitten varmt. Det fattas julskinka, brysselkål, rullsylta, rödbetssallad, mimosasallad och inlagda rödbetor. Gravad lax med hovmästarsås eller annan sås är vanligt att vi har på jultallriken med. Det mesta är köpt färdigt, men ett par saker är hemmagjorda: Rödkålen steks med socker, sirap, salt och ättika. Den inlagda gurkan görs av skivad färskgurka, vatten, ättika, socker och klippt persilja. Jultallriken äts på julafton, men även på nyårsafton och andra juldagar då man ofta får rester över från julafton. Man kan med fördel ha alla ingredienserna på vörtbröd i olika kombinationer. |
|
Lutfisk med sås och potatis. Man lägger lutfisken i folie, saltar, viker ihop och grillar i ugnen i 45 minuter på 175 grader. Man skalar och delar potatisen i lagom stora bitar och kokar i ca 20 minuter med lite salt. Det går snabbare att koka potatisen om den är i mindre bitar. Såsen görs av mjölk, vetemjölsredning, senap, salt, svartpeppar och vitpeppar. Vid serveringen kan man lägga lite smör på lutfisken som serveras varm. En rätt som man ätit på julafton efter den ordinarie jultallriken, men även under andra juldagar. |
|
Ostkaka med jordgubbssylt och vispgrädde. Det finns lite varianter hur man äter ostkaka men så här har jag gjort: Det är Smålands ostkaka som är köpt färdig i ICA och värmts i mikron. Man vispar grädde med lite socker i och lägger på färdig jordgubbssylt. |
|
Ris á la Malta. Gjord av Felix färdiglagade risgrynsgröt, vispad grädde, mandariner och lite socker. Den blir bäst av att stå kallt ett par timmar före serveringen. Man kan ha kall saftsås gjord av hallon, blåbär eller körsbär till. Det är vanligt att vi äter det några timmar efter jultallriken på julafton. Det är kallt och friskar upp. |
|
Rödkålssallad som är ett eget påhitt och ganska god. Innehåller färsk rödkål, russin, honung, apelsinbitar och clementinbitar. Man smälter honungen i lite varmt vatten och delar det andra i lagom stora bitar. Serveras kall eller ljummen. Salladen passar att äta som den är eller på jultallriken med skinka, sill och det andra. |