lördag 29 juli 2023

Sankt Görans grav 2023

Detta är en hällkista - en 4000 år gammal grav från slutet av stenåldern väster om Larsered i Göteborg. För att komma dit kan man gå Larseredsvägen, Dammengläntan och en stig västerut omkring 250 m. Den ligger bredvid stigen så den är lätt att se. 
                
Här har flera personer begravts. Med sig i graven, kan de ha fått dolkar och pilspetsar av flinta, lerkärl, små skifferhängen och bärnstenspärlor. Denna grav är inte utgrävd, och man har därför inte gjort några fynd. 
           



Ena gaveln består av en bergvägg. Flera sidohällar står på sina platser, men flera är borta. En del av de liggande hällarna har nog varit takstenar. 
           
Hällkistan var skadad redan på 1840-talet, då prästen Axel Emanuel Holmberg skrev om den i sin bok Bohusläns Historia och Beskrifning. Folket i trakten kallade den då sankt Görans grav. 
                 
För 4000 år sen var det en övergång från jägarstenåldern till bondestenåldern i Skandinavien. 
               
Då etablerades jordbruk och boskapsskötsel och människorna blev mera bofasta. Befolkningen ökade för att matproduktionen ökade. Man odlade vete och korn i svedjebruk och höll sig med hornboskap, får och svin. Som plog använde man årder. 
                


            


            
           
Karta över hällkistans läge: