fredag 4 januari 2019

Vassbacken - Halna 16 juni 2010






Runsten från vikingatiden i Björkängen 5 km söder om Töreboda. Den har beteckningen Fägre 9:1. Enligt Västergötlands runinskrifter lyder inskriften: "Anund och Torsten, de reste (denna) sten ..."


Närbild av runstenen.


Tar av åt höger mot Halna.






















Halna kyrka.

Nuvarande kyrka ersatte en liten medeltida träkyrka av liggtimmer som låg en halv kilometer västerut, där den gamla kyrkogården fortfarande finns kvar omgiven av en mur och där kyrkans plan markerats med resta stenar. Planen var normalt medeltida med ett rektangulärt långhus och ett något smalare, nästan lika högt kor. På sydsidan fanns ett timrat vapenhus och sydost om kyrkan stod en hög öppen klockstapel. Sedan 1600-talet hade en korsarm tillfogats i norr, fönstren förstorats och klockstapeln byggts in. Byggnaden revs 1895.

Nuvarande kyrka i utpräglad nygotisk stil uppfördes 1894–1896 efter ritningar av Folke Zettervall. Den har nord-sydlig orientering med kyrktorn i norr och kor i söder med en spetsig tornspira, spetsbågiga gjutjärnsfönster, strävpelare, rosettfönster och ett åttakantigt korutsprång. År 1927–1928 och på 1950-talet genomfördes en invändig renovering då nygotiken tonades ned, varvid den öppna takkonstruktionen doldes bakom det nuvarande tunnvalvet av trä och dekormåleri utfört av K. J. R. Johansson tillkom. En ny inre renovering skedde 2013–2014.