fredag 2 januari 2015

Polsk julmat 2014

Jag beslöt att prova nån utländsk julmat i år igen. Tittade på kartan och valde Polen. Vad dom har för julmat hade jag aldrig hört talas om, så det kunde vara intressant. Kanske det var några rätter som var goda och som man kunde ha i sin receptsamling? Lite utforskning på nätet och nybörjarfixande och trixande gav ett par rätter som var bra och några som var mindre bra. Kan konstatera att den svenska julmaten är lite bättre.

Kompot z suszek. Kompott på torkad frukt. Koka blandad torkad frukt, katrinplommon, nejlika och citronskal. En ganska god rätt.

Bigos. Koka vitkål, nötkött och fläskkött. Blanda i surkål, kummin, polsk korv, bacon, svamp, katrinplommon, gul lök, olja, honung, tomatpuré, senap, vitt vin, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, timjan, kyndel, spiskummin och peppar. Koka en stund till.

Krakus surkål köptes i ICA.

Inlagd sill. Vattna ur inläggningssillen. Blanda i inlagda rödbetor, gräslök, smörgåskrasse, creme fraiche, vinäger, olja, salt, peppar. Egentligen gröper man ur inlagda rödbetor och lägger blandningen i dom. Till detta kan man ha knäckebröd eller kavring.

Inläggningssill som köptes i ICA.

Knäckebröd med inlagd sill.

Svampsoppa. Koka grönsaksbuljong, persiljerot, morot, selleri, vitlök, gul lök, citronsaft, oregano, svamp och grädde. Man kan steka en del av löken och svampen och strö över soppan på tallriken. Denna rätten tyckte jag också var rätt god.

Rödbetssoppa. Riv färska rödbetor grovt. Blanda i grönsaksbuljong, creme fraiche, vetemjöl, vinäger, socker och salt och koka allt.

Uszka. Fyllda dumplings. Fyllning: Stek champinjoner, kantareller och gul lök. Blanda i, smör, persilja, salt, svartpeppar, ströbröd och ägg. Kör det i en mixer. Deg: Blanda vetemjöl, olja, ägg, salt och vatten. Kavla ut små cirklar av degen och lägg i fyllningen. Vik över halvan och tryck ihop kanterna ordentligt. Koka dom i vatten i 10 minuter. Till detta kan man ha gräddfil eller smetana.